Literatura kobieca: głosy pisarek, które zmieniły literacki krajobraz.
Koronnymi składnikami smaku w winogronie są węglowodany, kwasy oraz polifenole. Te trzy związki przynoszą winu trzy z pięciu bazowych smaków: słodki, kwasowy i gorzki. W dowolnym bądź razie, istnieje znacząca ilość substancji w gronach, które zapewniają smak. Substancje te są bieżące w znikomych liczbach (ocenianych w pewnych sytuacjach w milionowych cząstkach). Wszelkie te substancje dają winogronom specjalistyczny smak, definiowany, jako smak kluczowy. Smak podstawowy cechuje każdą odmianę winorośli. Większa część składników smakowych odnajdują się położone w wewnętrznej części skórki grona. Właśnie dlatego ważne jest, aby tłoczenie absorbowało znaczącą pozycję w procesie zapewnienia bazowego smaku każdemu winu – wina. Należy rozróżnić między aromatem a bukietem. Aromat jest specyficznym zapachem pochodzącym z zastosowanej odmiany winorośli, w czasie gdy bukiet jest charakterystycznym zapachem sposobu przetwarzania wina. W ten sposób, na przykład, dwa wina z tego samego winogrona posiadają ten sam aromat, ale odmienny bukiet.
1. Kliknij dla szczegółów
2. Przeglądaj
3. Wejdź
4. Sprawdź teraz
Kultura podkastów: jak dźwięk kształtuje nasze postrzeganie świata.