Literatura kobieca: głosy pisarek, które zmieniły literacki krajobraz.
Koronnymi skÅ‚adnikami smaku w winogronie sÄ… wÄ™glowodany, kwasy oraz polifenole. Te trzy zwiÄ…zki przynoszÄ… winu trzy z piÄ™ciu bazowych smaków: sÅ‚odki, kwasowy i gorzki. W dowolnym bÄ…dź razie, istnieje znaczÄ…ca ilość substancji w gronach, które zapewniajÄ… smak. Substancje te sÄ… bieżące w znikomych liczbach (ocenianych w pewnych sytuacjach w milionowych czÄ…stkach). Wszelkie te substancje dajÄ… winogronom specjalistyczny smak, definiowany, jako smak kluczowy. Smak podstawowy cechuje każdÄ… odmianÄ™ winoroÅ›li. WiÄ™ksza część skÅ‚adników smakowych odnajdujÄ… siÄ™ poÅ‚ożone w wewnÄ™trznej części skórki grona. WÅ‚aÅ›nie dlatego ważne jest, aby tÅ‚oczenie absorbowaÅ‚o znaczÄ…cÄ… pozycjÄ™ w procesie zapewnienia bazowego smaku każdemu winu – wina. Należy rozróżnić miÄ™dzy aromatem a bukietem. Aromat jest specyficznym zapachem pochodzÄ…cym z zastosowanej odmiany winoroÅ›li, w czasie gdy bukiet jest charakterystycznym zapachem sposobu przetwarzania wina. W ten sposób, na przykÅ‚ad, dwa wina z tego samego winogrona posiadajÄ… ten sam aromat, ale odmienny bukiet.
1. Kliknij dla szczegółów
2. PrzeglÄ…daj
3. Wejdź
4. Sprawdź teraz
Kultura podkastów: jak dźwięk kształtuje nasze postrzeganie świata.